Tips til raskt og trygt e-handel

Mange synes det kan være litt skremmende å handle på nett, men det trenger det ikke å være. Det gjelder bare å ta noen forhåndsregler for enda tryggere handel. Å handle i nettbutikker går raskt og utvalget er ofte større enn i fysiske butikker. Kjøp i større kjente butikker er også en ekstra trygghet, men trenger ikke nødvendigvis å være bedre enn å handle i små nisjebutikker.

Vi kommer her til å komme med noen tips til hvilke butikker du bør velge. På våre sider unngår vi dessuten useriøse butikker så langt vi klarer, gi oss gjerne tilbakemelding dersom du opplever problemer med enkelte nettbutikker.

Gode grunner til å handle på nett

Det er flere gode grunner til å handle på nett. Vi kommer her til å liste opp noen av dem og noen av ulempene.

  1. Det går raskt og effektivt.
  2. Kan gjøre fra hvor som helst på en hvilken som helst enhet.
  3. Ofte bedre priser.
  4. Større utvalg.
  5. Enklere å sammenligne med tilsvarende produkter i andre butikker.
  6. Åpen hele døgnet.
  7. Minst 14 dagers angrerett (ved handel i norske nettbutikker).
  8. Flere betalingsmuligheter og mulighet for å utsette betalinger.

Og noen ulemper ved online handel

Det er selvfølgelig også noen ulemper ved å handle på nett.

  1. Ingen mulighet for å se/prøve varen før du handler.
  2. Mindre personlig og vanskeligere å få hjelp.
  3. Du må vente litt før du får varen fysisk.

Slik får du en tryggere netthandel

Når du handler på nett skal det være trygt og risikofritt. Det kan da være lurt å ta seg noen forhåndsregler. Ser nettstedet moderne og tiltalende ut er dette en god start.

1. Sjekk språket

Besøker du en norsk nettbutikk eller tilsynelatende norsk kan du sjekke om det er mye språk og stavefeil. Er det mye feil kan det være en indikasjon på at det er ugler i mosen. Automatisk oversatte sider er ofte et dårlig tegn.

2. Sjekk om det er kontaktinformasjon

Norske nettbutikker er underlagt angrerettloven og pålegger nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer.

3. Sjekk sikkerheten

Aldri oppgi dine personlige opplysninger eller betalingsinformasjon i nettbutikker som ikke er sikker og kryptert. Det ser du på starten av nettadressen om den starter med https:// (og ikke bare http://).

4. Sjekk nettadressen

Mange nettadresser som har deler av merkevaren i navnet bør du være obs på. Det samme gjelder kjente norske nettbutikker som plutselig har utenlandske domener (.com, .net, .org på slutten av nettadressen). Dette kan f.eks. være adidasoutletnorge.com eller eurosko.net, begge disse butikkene er eksempler fra Forbrukertilsynet sin liste over falske nettbutikker.

5. Tenk deg om hvordan du vil betale

Tenk deg om før du betaler på forhånd. Det tilbys mange betalingsalternativer som oftest. Mange nettbutikker tilbyr fakturabetaling og da trenger du først å betale når du får varen ellers kan det være lurt å benytte seg av et kredittkort, da du er mer sikret med dette enn et vanlig debet-kort hvor pengene trekkes direkte fra kontoen.

Ikke benytt deg av tredjeparts betalingsmetoder hvor du betaler via en annen tjeneste, men benytt deg direkte av kortet.

6. Hvor tiltalende ser nettstedet ut

Vi har allerede vært innom at en falsk/useriøs nettbutikk ofte kan være slurvete gjort. Ser den tiltalende ut, uten mange døde linker og bilder som ikke fungerer er dette et bra tegn i tillegg til nevnte punkt over.

7. For gode tilbud er ofte for gode til å være sant

Er tilbudet for godt til å være sant så er det sannsynligvis for godt til å være sant. Det er ofte bra tilbud på nett, men er prisen en tredjedel av vanlig eller enda mindre bør alarmklokkene ringe.

8. Husk tollen i utenlandske nettbutikker

Det er mange bra utenlandske nettbutikker med gode tilbud. Men husk at det tilkommer toll og moms på ordrer over 350 kroner (inkludert frakt og forsikring). Husk på dette for å unngå et avgiftssjokk.

9. Kontakt banken hvis uhellet er ute

Skulle du ikke motta varen du har bestilt, mottatt falske merkevarer (som du trodde var ekte), trukket for mye på konto så kan du ha krav på refusjon fra banken. Skulle du få avslag fra banken kan du kontakte Finansklagenemda eller Forbruker Europa skriver Forbrukertilsynet på sine sider.

10. Tegn for trygg e-handel

Trygg e-handel er en merkeordning vi har i Norge hvor en nettbutikk må oppfylle spesielle krav for å bli godkjent. Alle godkjente nettbutikker blir dessuten tatt ut i stikkprøver og hele tiden skjer kredittvurdering av bedriftene. Alle godkjente nettbutikker skal dessuten tydelig vise logoen for trygg e-handel og et sertifikat skal være tilgjengelig. Du kan dessuten se listen over sertifiserte butikker på Trygg e-handel sine sider. Husk likevel at det ikke trenger å bety at en butikk er useriøs om den ikke har dette kvalitetsmerket.

11. Sjekk listen over useriøse butikker

Forbrukertilsynet fører dessuten også en liste over useriøse nettbutikker som du bør holde deg unna – Den finner du ved å klikke her.

AKTIVITETER

Vi har samlet nettbutikker med utvalg innen forskjellige sporter og aktiviteter på egne undersider. Slik blir det lettere for deg å finne fram i jungelen av nettbutikker. Rekkefølgen på butikkene er alfabetisk med noen anbefalte nettbutikker på toppen. Dette er en intern vurdering fra vår side.

Nettbutikker som selger sykler og sykkeltilbehør.

Butikker som tilbyr utstyr, tilbehør, sko og bekledning for et vellykket friluftsliv.

For trening hjemme på egenhånd.

Utvalg for ski, snowboard og vinterlek.

Nettbutikker med utvalg innen ballspill.

Bekledning for sport og friluftsliv.