Det er viktig å forberede seg for å få en vellykket tur i sommer. Dette gjelder enten du skal på tur over flere uker eller på dagstur alene eller med barna. Hva som trengs med i sekken avhenger selvfølgelig av hvem som skal på tur, hvor du skal på tur og lengden på turen.
En fellesnevner kan uansett være godt fottøy for en vellykket tur. Er det tørt underlag kan det holde med et par lette joggesko, mens skikkelige tursko eller fjellsko gjelder i litt våtere terreng og kanskje til og med støvler trengs for tur i myra eller på fiske.

Les mer om bekledning og utstyr på turen i bunn av denne siden eller klikk på denne linken

Bekledning og utstyr før turen

Fottøy

Som nevnt over er fottøy en viktig del av en behagelig turopplevelse. Spesielt dersom dere skal bevege dere mye kan det være en idé å investere litt på denne biten. Tenk også at barna får en mye bedre opplevelse dersom fottøyet sitter som det skal og man slipper å bli våt og kald.

Tenk på hvor dere skal gå, trengs det vantette sko med f.eks. Gore-tex? Kanskje trengs sko med ankelstøtte dersom dere går i ulendt terreng?

Du finner et utvalg av sko, støvler, tursko, fritidssko, fjellstøvler og skotilbehør i butikker på våre sider.

Ryggsekk

Som regel trengs det litt bagasje når man skal på tur, enten det er lang eller kort tur. Da kan en god ryggsekk som er tilpasset din kropp og etter hva slags bruk som beregnes. Kjøp gjerne en ryggsekk med litt større volum enn hva du trenger, da disse lett kan komprimeres til en passende størrelse. Sørg også for gode muligheter til å justere sekken etter din kropp.

Se tips for hvordan å pakke sekken.

Pakk lett: Hvis du skal på lengre turer, er det viktig å pakke så lett som mulig, men samtidig være forberedt på uventede værendringer. Ta med en ekstra genser eller jakke, regntøy og nødvendig førstehjelpsutstyr.

Førstehjelpssaker

En ting som er lett å glemme når man skal på tur er litt enkelt førstehjelpsutstyr. Spesielt sårskader kan fort oppstå, men også bruddskader kan ramme på tur. En liten veske med litt nødvendig førstehjelpsutstyr kan da være greit å ha med i tursekken i sommer. Plaster, kompress, sårservietter, støttebandasjer og annet kan være blant blant utstyret som er greit å ha med seg på tur. Under kan du se noen eksempler på førstehjelpspakker.

Du finner et utvalg av ferdige førstehjelpspakker hos for eksempel OutNorth.

Bekledning og skift

Når vi skal ut på tur kan det være lurt å kle seg etter forholdene. Hva man har på seg og med seg avhenger selvsagt av årstid, vær, lengde og hvor man oppholder seg. Et skift er uansett lurt å ha med seg dersom man skulle være uheldig. Det er viktig å unngå å fryse på tur, men det er heller ikke ideelt å bli for varm når man er på tur. Det er også lurt å ha ekstra klær eller skift lett tilgjengelig så du kan skifte før du begynner å fryse. Om sommeren kan turbukser med avtagbare bein være lure å ha.

Lag på lag-prinsippet: En god start er å følge lag på lag-prinsippet. Dette innebærer å ha flere lag av klær som kan tas av eller på etter behov. Start med et fukttransporterende lag innerst for å holde deg tørr. Dette kan være undertøy laget av syntetiske materialer eller ull, som transporterer bort svette fra huden. På kalde dager kan et mellomlag av isolasjon, som fleece eller dun, holde deg varm. Til slutt, på det ytre laget, bør du ha en vanntett og vindtett jakke og bukse for å beskytte deg mot elementene.

Tilpass bekledningen til sesongen: Vær oppmerksom på årstiden du går på tur. Sommerfotturer krever lettere og mer pustende klær, mens vinterturene krever mer isolasjon og beskyttelse mot kulde og snø. Husk også å ta hensyn til høyden og klimaet i området du skal utforske.

Tilbehør: Ikke glem viktige tilbehør som lue, hansker og solbriller for å beskytte deg mot solen. Solen kan være intens i høyden, selv om det er kjølig, så solbeskyttelse er viktig. Solkrem kan være veldig viktig selv midt på vinteren.

Myggmiddel

Det er lite som er så irriterende som mygg og knott når du ellers skal kose deg en sommerkveld eller på tur i skogen. Derfor er det lurt å huske å ha med seg myggmiddel i sommer. Det finnes flere gode alternativer som både myggservietter, myggspray og myggstifter. Ellers kan det være gode tips å dekke kroppen til for å unngå naken hud som myggen kan sette seg på. Det finnes også myggnett og andre hjelpemidler som kan være lurt å ha med på turen. After Bite og lignende produkter demper kløe og ubehag dersom man skulle bli stukket.

Solkrem og solbriller

Det gjelder å beskytte seg mot sola, også i Norge. Sola kan bli sterk, spesielt midt på dagen og er man rundt vann eller snø kan dette være med på å forsterke UV-strålingen. Husk at du blir like brun med solkrem. Solbriller er også veldig viktig for å beskytte øyne som også kan bli solbrent.

Mat og drikke

Uten mat og drikke duger helten ikke. Husk å ha med mat og ikke minst drikke. Å bli dehydrert er det verste som kan skje og husk at du ikke kan drikke vannet overalt når du er på tur. Derfor kan vann og sportsdrikke være lurt å ha med seg. Skal du på lang tur kan frysetørret mat og generelt tørre produkter som knekkebrød, havregryn, nøtter, kjeks osv. være lure alternativ å ha med seg for å få vekten ned. På kortere turer er det selvsagt enklere å ha med seg annen mat også.

Konklusjon

Når du investerer i riktig bekledning og utstyr, øker du sjansene for å ha en trygg og hyggelig tur i fjellet. Å være forberedt på alle slags vær og utfordringer vil bidra til å gjøre turen din minneverdig på en positiv måte. Så, neste gang du planlegger en fjelltur, topptur eller fottur, ta deg tid til å velge den riktige bekledningen - det kan være forskjellen mellom en god opplevelse og en utfordrende en.

AKTIVITETER

Vi har samlet nettbutikker med utvalg innen forskjellige sporter og aktiviteter på egne undersider. Slik blir det lettere for deg å finne fram i jungelen av nettbutikker. Rekkefølgen på butikkene er alfabetisk med noen anbefalte nettbutikker på toppen. Dette er en intern vurdering fra vår side.

Nettbutikker som selger sykler og sykkeltilbehør.

Butikker som tilbyr utstyr, tilbehør, sko og bekledning for et vellykket friluftsliv.

For trening hjemme på egenhånd.

Utvalg for ski, snowboard og vinterlek.

Nettbutikker med utvalg innen ballspill.

Bekledning for sport og friluftsliv.